Mer om bingobrickor

Genomgång av olika spelvarianter

Det finns förmodligen hundratals olika bingovarianter, men i grunden handlar det om tre olika spel, nämligen klassisk bingo, variantbingo och mönsterbingo.

 

Bingobricka

Klassisk bingo

Klassisk bingo är den enklaste formen av bingo. På en fyrkantig bricka med 5 gånger 5 rutor gäller det att man är först med att fylla en vågrät rad för att vinna. Ibland kan man också vinna på en lodrät rad eller en diagonal rad. I mitten av brickan finns ibland en så kallad friruta. Om brickan har en friruta markeras detta med en stjärna eller liknande. En spelomgång klassisk bingo är ofta över mycket snabbt, så gillar man snabba spel så är klassisk bingo ett bra val.

 

Variantbingo är den klassiska bingons storebror. Här består brickorna av en större bricka som i sin tur består av tre klassiska brickor. Totalt på brickan finns alltså 75 siffror (och 75 bollar). I USA och några andra länder spelas variantbingon med 80 eller 90 rutor och bollar, men på nätet är det 75-bollsbingo som är den vanligaste formen av variantbingo.

 

Bingobricka för variantbingo

Variantbingo

Till skillnad från klassisk bingo som ju bara har en vinstmöjlighet finns i variantbingo oftast fem vinstchanser. Man vinner på en rad, två rader, tre rader, fyra rader och till sist på fem rader (full bricka). När den första spelaren har fått bingo på en rad fortsätter alltså spelet. Normalt är det samma vinst på de första fyra raderna medan full bricka ger en högre vinst. Notera att om det är många spelare som är med kan flera spelare få bingo samtidigt. Vill du att varje spelomgång ska pågå så länge som möjligt är det variantbingo du ska satsa på. Har du riktig tur kan du ju faktiskt ta hem alla vinsterna i en spelomgång.

 

Mönsterbingo fungerar i princip som variantbingo, men i stället för rader vinner man om man lyckas fylla olika mönster på brickan. Mönstren kan vara olika symboler eller bilder, eller så kan det handla om första bokstaven i bingosajtens namn.

 

På vissa bingospel finns jackpottar. För att vinna en jackpott gäller det att fylla en rad eller hela brickan inom ett visst antal bollar. För varje bricka som köps går en liten summa till den gemensamma jackpotten och den som har turen med sig kan vinna ganska stora belopp.

Spelguide till bingo på nätet

bingoAtt spela bingo på nätet är mycket okomplicerat. I grunden handlar det om tre moment, nämligen val av bingospel, köp av brickor och sedan själva spelomgången. Här berättar vi lite mer ingående om de tre momenten. Vissa saker kan skilja sig mellan olika bingosajter, men informationen på den här sidan gäller generellt för alla sajter.

 

När du loggar in på bingosajten så klickar du dig fram till lobbyn för bingospel där alla bingospel finns uppradade. I tabellen över bingospel hittar du information bland annat om hur stor den totala potten är, hur många spelare som är med i spelet, vilken bingovariant som spelas och när spelet startar. Vissa bingospel startar med jämna mellanrum, till exempel 15 minuter, dygnet runt. Andra bingospel spelas bara på specifika tider eller mellan vissa tidpunkter. Lunchbingo är till exempel mycket populärt.

 

När du sedan har valt ett bingospel är det dags att välja antal brickor och sedan betala för dessa. Hur många brickor man får köpa skiljer sig mellan bingospelen. Ibland kan man dessutom få en eller flera brickor gratis. Dessa erbjudanden kan vara formulerade som ”köp fem brickor, betala för fyra” eller liknande. Brickorna kostar allt mellan en tioöring och 25 kronor. Bingospelets pott är relaterad till brickornas kostnad och hur många spelare som är med i spelomgången. Vill du vinna de riktigt stora potter ska du alltså spela bingospel där brickorna kostar lite mer och där många är med och spelar. Börja dock alltid lite försiktigt till dess att du blir varm i kläderna!

 

När du har köpt dina brickor är det bara att vänta tills spelet börjar. Det finns alltid en nedräkning som visar när nästa spelomgång börjar. Ofta meddelar också bingoutroparen när det är dags att se den första bollen rulla fram. Precis som i vanlig bingo rullas en boll i taget fram. Fördelen med bingo på nätet är att du inte själv behöver markera siffran på dina brickor – det sköter datorprogrammet som styr bingospelet! Datorprogrammet sorterar även dina brickor så att du ser precis hur långt du har till bingo. Du kan också följa de andra spelarnas vinstchanser genom att datorprogrammet visar en topplista. Det enda du behöver göra när spelet har börjat är att hoppas att turen är på din sida.

 

Beroende på vilken bingovariant du spelar finns ett antal olika vinstchanser. I vissa bingovarianter finns bara en vinstchans i form av vinst på en rad. I andra bingovarianter finns hela fem vinstchanser.