Mer om klassisk bingo

Genomgång av olika spelvarianter

Det finns förmodligen hundratals olika bingovarianter, men i grunden handlar det om tre olika spel, nämligen klassisk bingo, variantbingo och mönsterbingo.

 

Bingobricka

Klassisk bingo

Klassisk bingo är den enklaste formen av bingo. På en fyrkantig bricka med 5 gånger 5 rutor gäller det att man är först med att fylla en vågrät rad för att vinna. Ibland kan man också vinna på en lodrät rad eller en diagonal rad. I mitten av brickan finns ibland en så kallad friruta. Om brickan har en friruta markeras detta med en stjärna eller liknande. En spelomgång klassisk bingo är ofta över mycket snabbt, så gillar man snabba spel så är klassisk bingo ett bra val.

 

Variantbingo är den klassiska bingons storebror. Här består brickorna av en större bricka som i sin tur består av tre klassiska brickor. Totalt på brickan finns alltså 75 siffror (och 75 bollar). I USA och några andra länder spelas variantbingon med 80 eller 90 rutor och bollar, men på nätet är det 75-bollsbingo som är den vanligaste formen av variantbingo.

 

Bingobricka för variantbingo

Variantbingo

Till skillnad från klassisk bingo som ju bara har en vinstmöjlighet finns i variantbingo oftast fem vinstchanser. Man vinner på en rad, två rader, tre rader, fyra rader och till sist på fem rader (full bricka). När den första spelaren har fått bingo på en rad fortsätter alltså spelet. Normalt är det samma vinst på de första fyra raderna medan full bricka ger en högre vinst. Notera att om det är många spelare som är med kan flera spelare få bingo samtidigt. Vill du att varje spelomgång ska pågå så länge som möjligt är det variantbingo du ska satsa på. Har du riktig tur kan du ju faktiskt ta hem alla vinsterna i en spelomgång.

 

Mönsterbingo fungerar i princip som variantbingo, men i stället för rader vinner man om man lyckas fylla olika mönster på brickan. Mönstren kan vara olika symboler eller bilder, eller så kan det handla om första bokstaven i bingosajtens namn.

 

På vissa bingospel finns jackpottar. För att vinna en jackpott gäller det att fylla en rad eller hela brickan inom ett visst antal bollar. För varje bricka som köps går en liten summa till den gemensamma jackpotten och den som har turen med sig kan vinna ganska stora belopp.